Marinus

Marinus is buddy omdat…

“Sinds december 2022 ben ik buddy. Nu ik met pensioen ben wilde ik graag iets doen voor anderen. Naast mijn andere vrijwilligerswerk wilde ik graag de ervaringen uit mijn verleden gebruiken om iemand te begeleiden.Bij Buddyhulp doe je dat in principe voor een jaar, met mogelijke uitloop van nog een jaar. Met name het contact over een langere periode trok mij aan. Mensen die gedurende een bepaalde periode een steuntje in de rug kunnen gebruiken om later weer zelfstandig te kunnen functioneren in hun leef- en sociale omgeving.

Samen een weg afleggen

Het brengt mij ook veel; een andere persoon heeft mij altijd ook iets te leren. Wat ik vooral leer? Om naast iemand te gaan staan, samen een weg af te leggen, oog hebbend voor wat iemand nodig heeft om na een moeilijke periode weer zelf verder te kunnen.

Om allerlei redenen kan iemand in de knoop raken of even niet weten hoe verder. Voor mij is het belangrijk om eerst vertrouwen op te bouwen, door een luisterend oor te zijn. Vaak zijn de cliënten heel blij met iemand die hen ziet, hoort en het gevoel geeft niet alleen te staan.

Onafhankelijk verder

Ik leer vooral stoeien met nabijheid en loslaten. Bij alles wat ik onderneem stel ik mezelf de vraag of het een zinnige activiteit is waarmee de client uiteindelijk weer onafhankelijk verder kan. Steeds zoek ik naar de kracht van de persoon, de sterke punten van de persoon en benoem dat vaak in complimenten.

Naast een luisterend oor al genoeg, kan samen iets doen zoals fietsen of wandelen erg bijdragen aan het opnieuw durven iets te ondernemen. Ook help ik bij het aangaan van nieuwe contacten en activiteiten omdat cliënten vaak in een isolement of eenzaamheid verkeren. Door samen doelen te stellen en daar concreet aan te werken lukt het client steeds beter om weer vertrouwen te krijgen in de toekomst en een beter leven op te bouwen.

Dankbaar werk

Wat ik fijn vind is dat je altijd terug kunt vallen op je coördinator en andere buddy’s. Verder vind ik het zeer dankbaar werk. Jij leert zelf ook veel, je blik verruimd en je leven wordt rijker aan ervaringen.”

Mensen in moeilijke situaties vooruit helpen

Als iemand het moeilijk heeft of het alleen niet redt, kan de hulp van een ander het verschil maken. Stichting Buddyhulp helpt dan: wij koppelen betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die dat even nodig hebben. Zoals voor mensen die ernstig ziek zijn of voor mensen die eenzaam zijn. Maar ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een tijdje buiten de samenleving kwamen te staan. Buddyhulp is er voor Buddy’s en cliënten uit de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Oss.

Een buddy helpt vrijwillig en kosteloos, maar doelgericht. In principe voor één jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar. Samen vooruit!

Buddy wordenBuddy zoeken

Buddy verhalen. Samen vooruit!