Angelique

Angelique is buddy omdat…

“Sinds juli 2021 ben ik buddy. Naast mijn werk en mijn bezoekjes op de gesloten afdeling bij mijn dementerende moeder, zocht ik wat meer “uitdaging” op het menselijke/persoonlijke vlak. Mijn tijd wilde ik graag zinvol besteden aan mensen die voor een kortere periode wat ondersteuning nodig hebben.

Tot dat moment had ik op dat gebied geen ervaring. Wel heb ik ruim 30 jaar gewerkt in een dynamische internationale zakelijke omgeving. Helaas verdween daar persoonlijk contact steeds meer naar de achtergrond. Een jaar voordat ik als buddy startte, ben ik ook met ander vrijwilligerswerk gestart en doe dat ook nog steeds.

Levensverhalen

Ik heb tot nu toe twee cliënten wekelijks begeleid in de afgelopen twee jaar. De eerste client was een dame op zeer hoge leeftijd waar ik wekelijks koffie kwam drinken. Bij haar luisterde ik vooral veel naar haar (levens)verhalen. Ook werd ik betrokken in haar (enigszins) lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Dankzij onze gesprekken kon ik haar vaak opbeuren, opvrolijken en samen relativeren. De tweede client, ze is 71 jaar, bezoek ik ook wekelijks en luister naar haar verhaal. Ik wil haar er vooral mee uit nemen om haar vertrouwd te laten voelen in haar nieuwe woonomgeving. Ze heeft (ondanks Nederlandse lessen) erg veel moeite om de Nederlands taal te kunnen spreken. Dus neem ik haar mee met de fiets en bezoek ik met haar enkele buurthuizen. Een museumbezoek staat op de planning.

Een verrijking

Buddy zijn verrijkt mijn dag door de ontmoeting en de gesprekken met de client. Het geven van ondersteuning wanneer daar behoefte aan is, geeft voldoening. Het zet mezelf soms ook wel weer eens aan het denken en het verruimt je blik op de wereld en je kijk op mensen. Het geven van ondersteuning is tegelijkertijd ook moeilijk, zo niet lastig, want er is altijd een juiste afstemming nodig en je voelsprieten doen het ook niet altijd even goed. Voelen en weten wat de ander wel/juist niet nodig heeft, vraagt een groot inlevingsvermogen en mensenkennis.

Je cliënten zijn mensen die je anders niet in je eigen kringetje zou ontmoeten. Juist die mensen kunnen je uitdagen en je voldoening geven.

Wat ik denk dat een buddy in zich moet hebben? Geduldig zijn, niet (te snel) oordelen, wel meeleven (niet meelijden), vriendelijk zijn, grenzen aan kunnen geven, actief kunnen luisteren en het hart op de juiste plaats hebben.”

Mensen in moeilijke situaties vooruit helpen

Als iemand het moeilijk heeft of het alleen niet redt, kan de hulp van een ander het verschil maken. Stichting Buddyhulp helpt dan: wij koppelen betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die dat even nodig hebben. Zoals voor mensen die ernstig ziek zijn of voor mensen die eenzaam zijn. Maar ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een tijdje buiten de samenleving kwamen te staan. Buddyhulp is er voor Buddy’s en cliënten uit de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Oss.

Een buddy helpt vrijwillig en kosteloos, maar doelgericht. In principe voor één jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar. Samen vooruit!

Buddy wordenBuddy zoeken

Buddy verhalen. Samen vooruit!