Rob

Rob is buddy omdat…

“Anderhalf jaar geleden werd ik buddy. Via een advertentie las ik de oproep voor nieuwe buddy’s. Voor mij was de beslissing snel genomen. Ik wilde, nu ik met pensioen ben, zeker vrijwilliger worden. Dus de oproep kwam op het juiste moment. Ik was al vrijwilliger voor mensen met een beperking die graag een keer per week zwemmen.

Samen plannen maken

Nadat ik me aanmeldde nodigde een coördinator me uit voor een gesprek. Hierin bespraken we een aantal mogelijkheden. Ik kon een keuze maken waar mijn belangstelling naar uitging, waarna ik buddy werd. Ik kreeg een cliënt toegewezen die autistisch is.  De vraag was of ik hem per week ongeveer drie uur wil bezoeken en met hem leuke dingen ga ondernemen. Dit kan van alles zijn van naar de film, wandelen, een voetbalwedstrijd gaan kijken, een concert meemaken, e.d. Per week maken we samen een plan. Het komt ook voor dat we niets ondernemen, dat is ook niet erg.

Wat mij het oplevert? Ik zie bijna altijd een blij persoon die uitkijkt naar onze ontmoeting. Dan vertrek ik na afloop ook met een blij gezicht en gevoel! Hoe mooi is dit en daar doe je het voor!

Wederzijds aftasten

In het begin was het voor mij wel zoeken naar kennis over autisme. Hoe benader je een persoon met autisme, wat vindt deze persoon fijn en wat vooral niet? Deze antwoorden had ik nodig om optimaal dit traject in te kunnen gaan. Dat heeft zeker geholpen als ik bekijk hoe ik nu met de cliënt kan omgaan. Het was voor mijn cliënt ook aftasten: hoe gaan we dit traject samen starten en is er voldoende belangstelling voor elkaar. Gelukkig bleek dit wederzijds.

Word ook buddy!

Ik begreep dat er meer cliënten zijn dan buddy’s. Dit geeft al aan dat er een grote behoefte is aan buddy’s. Het blijft belangrijk dat we de vraag naar buddy’s blijven stimuleren. We kunnen namelijk allemaal iets betekenen voor deze groep mensen voor een paar uur per week. Deze mensen willen heel graag geholpen worden met kleine dingen, maar vooral een beetje aandacht! De wisselwerking is dat de buddy hier ook energie van krijgt!”

Mensen in moeilijke situaties vooruit helpen

Als iemand het moeilijk heeft of het alleen niet redt, kan de hulp van een ander het verschil maken. Stichting Buddyhulp helpt dan: wij koppelen betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die dat even nodig hebben. Zoals voor mensen die ernstig ziek zijn of voor mensen die eenzaam zijn. Maar ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een tijdje buiten de samenleving kwamen te staan. Buddyhulp is er voor Buddy’s en cliënten uit de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Oss.

Een buddy helpt vrijwillig en kosteloos, maar doelgericht. In principe voor één jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar. Samen vooruit!

Buddy wordenBuddy zoeken

Buddy verhalen. Samen vooruit!